Těsto na koláče a buchty od Dáši

24.01.2019

50 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukr krupice, 5 dkg rozpuštěné máslo (Hera pod.), 1 celé vejce, 2 dkg droždí, 1/4 l vlažného mléka, citronová kůra (nebo citronový cukr), 1 vanilkový cukr, špetka soli.  Ze všech přísad zaděláme těsto vlažným mlékem, ve kterém jsme nechali vzejít droždí. Pořádně těsto měchačkou promícháme (jako na knedlíky). Propracované těsto necháme pod utěrkou vykynout (asi 1 hodinu). Pak těsto rozdělíme na dvě poloviny a na tukem vymazaném plechu rukou těsto vymačkáme do tvaru velkého oválného koláče. Necháme vyšší okraje, které potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na koláč klademe buď různé ovoce, nebo dáváme, tvaroh, marmeládu, povidla, strouhaná jablíčka, mák a pod.. Kyselé ovoce ještě posypeme vanilkovým cukrem a celý koláč zasypeme žmolenkou (Žmolenka: 8 dkg másla, 10 dkg hrubé mouky, 8 dkg cukr krupice - všechno prohňácáme a dáme vychladit do ledničky). Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a při nich pečeme zvolna až okraje koláče zrůžoví, t. j. asi 30 minut. Necháme upečený koláč vychladnout .Pokud chcete dělat buchty, ty pomažeme v pekáči ještě máslem a pečeme asi 40 minut do růžova. (dávka je na 2 velké koláče nebo pekáč buchet (menší)

© Pečeme dobroty. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky